luni, 16 ianuarie 2012


Romania Azi  


Manifestatiile ce au loc in aceste zile  ne arata inca o dovada a faptului concret ca Romania nu are o democratie consolidata si nici macar una “originara”, pentru a-l parafraza pe un celebru politician al unor vremuri  nu demult  trecute .
      Istoria se repeata  si la fel ca in ’89 sau mineriada din ‘ 91, dar din pacate la fel şi astăzi situaţia este speculată de catre politicieni .
       Poate cadea Boc, sau intregul  Guvernul, poate fi ales  un guvern de uniune nationala  format din tehnocratii , se pot face multe compromisuri, dar aceasta consider ca nu este o solutie decat pe termn scurt , este de fapt un nechezol .
       Criza de azi nu este numai o criza sociala, economico- financiara, criza aceasta din Romania si din intrega lume este o criza determinata politic, deoarece politicul este cel care dicteaza in primul rand.
      Sunt de acord cu cineva care afirma ca acum trebuie schimbat totul, totul sau nimic. De ce sa iesim in strada, doar pentru ca peste cateva luni sau 1 an, politicieni corupti si nesatuli de bani sa ajunga din nou la putere? Pentru ce au luptat tinerii in Decembrie 1989 ?... Doar pentru a se imbogati cativa oameni ? Cu siguranta, NU acesta a fost scopul lor. Si nici pentru a avea azi o tara falimentara.
        Dupa 22 de ani de democratie, se pare ca Istoria ne-a invatat zilele acestea o lectie dura.  ”Capitalismul” aplicat in Romania, numai in favoarea si in beneficul  unora a condus inevitabil la o prapastie imensa intre politicieni si electorat. Cu ce oare vom umple aceste goluri ?... Vom fi in stare sa trecem peste asta,  sau vom cauta o alta forma de democratie fie ea si nepolitica ?...     
         NU numai lipsa dialogului a condus Romania in situatia de astazi, ci poate faptul ca ”electoratul” nu se mai simte reprezentat de actualul sistem politic si de niciunul din partidele politice existente. Atatia ani de minciuni , nu vor putea fi uitati usor si stersi cu buretele peste noapte, iar reformarea actualelor partide existente nu va fi cu siguranta o solutie usor acceptabila de catre popor.
        Daca iesim cu totii in strada, trebuie in primul rand sa stim ce vrem,  sa avem un scop bine determinat si sa avem fixate niste tinte tangibile, trebuie sa stim cui sa dam puterea pentru a nu cadea in aceeasi capcana a istoriei. Cu alte cuvinte, sa avem un plan si un program bine stabilit, program care in opinia mea se poate face pe baza ”Proclamatiei de la Timisoara” din martie 1990, bineinteles „reactualizata” la zilele de astazi. Punctul 5 de acolo, se poate modifica astfel incat la putere sa nu poata ajunge niciodata si activistii , cat si membrii partidelor politice dinainte de 2012 ?...  Pluralismul politic nu inseamna garantia democratiei, democratie pentru popor, la fel de bine cum nici mai multi participanti nu pot forma o piata libera.
         Trebuie cautate si gasite solutii viabile pentru ca societatea civila sa fie reprezentata in mod direct la Putere, pentru ca sa poata guverna in beneficiul intregului popor .  Poate ca aici este de fapt esenta , punctul cheie al intregii probleme de unde trebuie sa plecam. Dar cu toate acestea , rezolvarea este astazi in mainile noastre,  ale Acelui ce am fost, suntem si vom fi ”poporul roman”.

Bucuresti – 16 Ianurie 2012.  
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu